Rejestracja: 730 730 710
pn-pt: 7:00-20:00, sb: 8:00-12:00

Badanie gluten IgE swoiste Poznań

Badanie gluten IgE swoiste Poznań

Badanie poziomu specyficznych przeciwciał IgE w stosunku do glutenu ma kluczowe znaczenie w identyfikacji alergii na gluten. Alergia ta może dotyczyć zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Alergia na gluten to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych. Dotyka od 10 do 20-25% wszystkich osób z alergią pokarmową. Gluten występuje naturalnie w ziarnach popularnych w Polsce zbóż: pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu.

Pakiet badań gluten

Zawiera 6 kompleksowych badań w kierunku nietolerancji glutenu.

Badanie gluten IgE swoiste Poznań – cena

Wybierając zakup badań w naszym sklepie internetowym, klienci mają możliwość skorzystania z bardziej atrakcyjnych cen oraz częstych obniżek!

Regularnie aktualizowane promocje pozwalają na uzyskanie specjalnych rabatów na wybrane badania oraz pakiety badań. Badaj się regularnie!

Alergia na gluten

Alergia na gluten to reakcja IgE zależna, której objawy pojawiają się błyskawicznie po spożyciu glutenu – już po kilku minutach do kilku godzin. W zależności od pacjenta, może pojawić się jeden lub kilka objawów, które obejmują:

  • biegunkę,
  • wymioty,
  • zmiany skórne przypominające atopowe zapalenie skóry,
  • pokrzywkę,
  • skurcz oskrzeli,
  • wodnisty katar,
  • wstrząs anafilaktyczny.
Punkt pobrań pn-pt 7-14 oraz sb 8-11!
730 730 710

Sprawdź w pakiecie

Pakiet badań gluten

Zawiera 6 kompleksowych badań w kierunku nietolerancji glutenu.

Badanie gluten IgE swoiste Poznań - jak przygotować się do badania?

Podczas badania gluten IgE swoiste bądź na czczo.
Unikaj stresu przed badaniem.
Pamiętaj o dobrym nawodnieniu!
Czas oczekiwania na wynik to 4 dni robocze.
UMÓW SIĘ

Powiązane badania:

Punkt pobrań pn-pt 7-14 oraz sb 8-11!
730 730 710

Co to jest gluten?

Gluten to białko występujące w różnych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy orkisz. Znajduje się w wielu produktach codziennego spożycia, takich jak pieczywo, makaron oraz niektóre kasze. Jest również wykorzystywany w wypiekach, aby poprawić ich konsystencję, puszystość i smak.

Dieta bezglutenowa
  • Dieta bezglutenowa jest oparta na eliminacji produktów zawierających gluten.
  • W niektórych produktach może znajdować się ukryty gluten. Znajduje się go najczęściej w wędlinach, serach, słodyczach, sosach, czekoladzie oraz jogurtach.
  • Przed wprowadzeniem diety bezglutenowej należy skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. To istotne, aby uniknąć niedoborów żywieniowych, takich jak witaminy z grupy B.
  • Niektórzy producenci produktów spożywczych oferują opcje bezglutenowe, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Co to jest celiakia?

Celiakia jest chorobą autoimmunizacyjną, w której układ odpornościowy atakuje własne tkanki organizmu, w przypadku celiakii ścianę jelita cienkiego. Ta genetycznie uwarunkowana choroba może pojawić się w różnym wieku, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Celiakia może objawiać się na różne sposoby. Klasyczna forma celiakii charakteryzuje się bólami brzucha, biegunką, wzdętym brzuchem oraz opóźnieniem rozwoju u dzieci. Często pacjenci doświadczają różnorodnych objawów pozajelitowych tej choroby, które mogą występować w zmiennym stopniu nasilenia.

Pozajelitowe objawy celiakii

Celiakia może objawiać się także pozajelitowymi dolegliwościami, niektóre z nich to:

  • problemy z wątrobą,
  • bóle kostne, bóle stawów oraz skłonność do częstych złamań,
  • zaburzenia neurologiczne, w tym drętwienie i zaburzenia czucia w kończynach, zawroty głowy,
  • niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego,
  • zapalenia jamy ustnej, afty, owrzodzenia,
  • zespół przewlekłego zmęczenia, senność, depresja oraz stany lękowe.
Współpracujemy z:
Dla Ciebie, dla zdrowia Umów się na wizytę